ژنراتور گازی گازسوز
همانطور که از اسم آن پیداست ، ژنراتورهای گازی یا گازسوز ژنراتورهایی هستند که سوخت مصرفی آنها گاز می باشد . GAS GENERATOR
موتورهای درونسوزی که در سراسر دنیا با هدف کار کردن با گاز طراحی و ساخته می شوند به موتورهای پایه گازسوز معروف هستند و تنها سوخت مصرفی آنها گاز است .
از آنجاییکه سوخت گاز پاک تر و در دسترس تر از سوخت های دیگر مانند بنزین و گازوئیل هست ، اغلب افرادی که به ژنراتور احتیاج دارند ، تمایل به داشتن ژنراتور گازی دارند .
در کشورهای اروپایی و آمریکایی و سایر کشور های پیشرفته دنیا ، ژنراتورهای گازسوز بسیار رایج می باشد . زیرا غیر از تهیه راحت و در دسترس بودن سوخت ، آلایندگی کمتری از احتراق گاز ایجاد می شود و برای محیط زیست مطلوب تر است .
اما استفاده از ژنراتور های گازسوز در کشور عزیزمان هنوز فراگیر نشده است . به نظر شما چرا ؟
همه ی ما از بهینه بودن ژنراتورهای گازسوز اطلاع داریم ولی به خاطر اینکه ژنراتورهای پایه گازسوز با کیفیت اغلب تولید برندهای آمریکایی و اروپایی می باشند ، نسبت به دیزل ژنراتور ها از قیمت بالاتری برخوردارند .
قیمت پایین تر دیزل ژنراتور ها و در دسترس و ارزان بودن گازوئیل در کشورمان باعث شده تا ژنراتور های گازسوز به صورت تجاری و عمده وارد کشورمان نشده است .
با توجه به توضیحات فوق الذکر اگر طبق سفارش برای مشتریان محترم شرکت عارف دیزل پارس اقدام به واردات ژنراتور های پایه گازسوز بکنیم ، متاسفانه قادر به تهیه لوازم یدکی و خدمات پس از فروش با امکانات داخل کشور نخواهیم بود .
از طرف دیگر این محبوبیت ژنراتور های گازی باعث شده که بعضی از اساتید اقدام به گازسوز کردن موتورهای دیزل و بنزینی بکنند .
توجه بسیار مهم :
مبنای طراحی و ساخت موتورهای پایه گازسوز ، بنزینی و دیزل با یکدیگر بسیار تفاوت دارند ! و اصلی ترین تفاوت آنها این است که موتورهای گازسوز برای سیستم احتراقشان همانند موتورهای بنزینی نیاز به سیستم جرقه زنی و شمع دارند .
ولی موتورهای دیزل شمع و سیستم جرقه زنی نداشته و از تراکم زیاد گازوئیل است که انفجار در محفظه احتراف رخ می دهد . پس ساختار پایه ای موتورهای دیزل با گازی بسیار متفاوت است و هر موتور دیزلی را با زور و من در آوردی گازسوز کنیم ، دیگر نه با گازوئیل درست کار می کند و نه با گاز !!!
از توضیحات بالا نتیجه می گیریم که موتورهای بنزینی چون ساختار نزدیکتری به موتورهای گازسوز داشته و حداقل سیستم جرقه زنی و شمع دارند را می توان گازسوز کرد و امید داشت که تا حدود قابل قبولی درست کار کند .
همانطور که در اتومبیل های شهری در کشورمان چندین سال است این کار انجام می شود .
ولی یک موتور دیزل را اگر تغییرات بدهیم و شمع بگذاریم و گازسوز کنیم ، نه با گازوئیل درست کار می کند و نه با گاز و در کوتاه مدت از بین می رود .
نتیجه گیری کلی :
ژنراتورهای گازی و پایه گازسوز به دلیل گران بودن نسبت به دیزل ژنراتور ها به صورت تجاری وارد نشده و اگر تقدیم حضور کنیم ، بابت خدمات و قطعات نمی توانیم در خدمتتان باشیم .
دیزل ژنراتورهایی گه گازی می شوند به هیچ وجه استاندارد نبوده و کل دستگاه را بعد از مدت کوتاهی باید دور بیاندازید .
یک مژده برای مشتریانی که علاقه شدید به داشتن ژنراتور های گازی ( گازسوز ) دارند داریم .
آن هم اینکه برند پرکینز لوول چین و پرکینز موتورسازان تبریز ، به صورت کارخانه ای و مهندسی شده اقدام به تولید دو مدل ژنراتور گازی گازسوز کرده اند .
پرکینز لوول دارای مدل های 1004NG و 1006NG با توان های 40 و 60 کاوا معادل 32 و 48 کیلووات بوده و پرکینز موتورسازان تبریز دارای مدل 4.248NG با توان حدودی 40 کاوآ معادل 32 کیلووات می باشد .
[table id=13 /]
.
.
.
تیترهای مربوطه :